Αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο

Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα αλλά και στην εν γένει γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, άνω κορμός), που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το 60-70% του πλυθησμού κάποια στιγμη της ζωής του θα αποκτήσει συμπτωματολογία απο την περιοχή του αυχένα.

Η συχνότητα εμφάνισης στους άντρες είναι διπλάσια περίπου σε σχέση με τις γυναίκες. Σε μεγάλο ποσοστό η νόσος εμφανίζει αυτόματη ύφεση ενώ το 1/3 των ασθενών θα εμφανίσει υποτροπή σε δεύτερο χρόνο.

Κλινικές Εκδηλώσεις: Η Νόσος εμφανίζεται με οξέα ή υποξέα συμπτώματα όπως πόνος στην Α.Μ.Σ.Σ., στον ωμό, στο βραχίονα, περιορισμό κινήσεων του αυχένα, ζάλη, κεφαλαλγίες, αιμωδίες που επεκτείνονται στο βραχίονα, το αντιβράχιο και τα δάκτυλα ενώ σε προχωρημένα στάδια της νόσου μπορεί να παρουσιαστεί και μυική αδυναμία.

Αιτιοπαθολογία: Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο μπορεί να οφείλεται σε μυϊκό σπασμό της περιοχής του αυχένα λόγω κόπωσης ή κακής στάσης, σε σπονδυλική αρθροπάθεια (facet syndrome), σε διαστρέμματα των σπονδυλικών αρθρώσεων (αθλητική κάκωση, τροχαίο), σε σπονδυλική στένωση, σε δισκοπάθεια (προβολή μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να πιέζει κάποια αυχενική ρίζα),σε όγκους περιοχής, σε λοιμώδεις-φλεγμονώδεις παθήσεις.

Διαφορική Διάγνωση: Πρέπει να γίνει από παθήσεις που αφορούν:
Παθήσεις στροφικού πετάλου-άρθρωσης ώμου
Σύνδρομα παγίδευσης περιφερικών νεύρων(μέσου-ωλενίου)
Σύνδρομο Parsonage-Turner
Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Σύνδρομο Pancoast
Έρπης ζωστήρας