ΚινησιοΤαινία

Η κινησιοΤαινία είναι μια μέθοδος θεραπευτικής περίδεσης (taping) που χρησιμοποιεί μια ειδική ελαστική ταινία η οποία είναι υποαλλεργική, αδιάβροχη, δεν περιέχει κάποια φαρμακευτική ουσία, αφαιρείται εύκολα και έχει διάρκεια 3-5 μέρες.

Οι βασικές λειτουργίες της μεθόδου είναι:

Αποκατάσταση μυϊκής λειτουργίας και βελτίωση μυϊκής απόδοσης.
Προώθηση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορίας.
Διόρθωση της κακής ευθυγράμμισης των αρθρώσεων.
Ανακαλύφθηκε στα τέλη του 1970 από τον Γιαπωνέζο χειροπράκτη και κινησιολόγο Dr. Kenso Kase, και έκτοτε θεωρείται η καλύτερη μορφή taping κυρίως στον αθλητισμό. Η ταινία έχει την ικανότητα να διατείνεται ως και 140% και έτσι επιτρέπει πλήρη τροχιά κίνησης του μέλους και λειτουργικότητα. Η διατατικότητα της ταινίας είναι και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της καθώς της επιτρέπει να τεντώνεται κατά την εφαρμογή. Η ταινία εφαρμόζεται σε θέση διάτασης του μυός. Με την επαναφορά του στη θέση ηρεμίας, θα δημιουργηθούν κάποιες πτυχές, οι οποίες ανυψώνουν το δέρμα και έτσι επιτρέπεται στο αίμα και στη λέμφο να κινούνται φυσιολογικά, βοηθώντας στην απορρόφηση ενός οιδήματος. Παράλληλα, αποσυμπιέζει τους υποδοχείς του πόνου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση του πόνου.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της μεθόδου είναι η "ευελιξία" των θεραπευτικών της δράσεων. Ανάλογα με το πώς, πού και τί δράση θα εφαρμοστεί, η ταινία θα αλλάξει το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών Kinesio Taping που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον θεραπευτή ανάλογα με την πάθηση και τον σκοπό που θέλει να επιτύχει.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις όπου η λειτουργική περίδεση κινησιοΤαινία έχει θεραπευτικά οφέλη:

Αυχενικό σύνδρομο
Οσφυαλγία
Επιγονατιδιαίο πόνο
Χονδροπάθεια επιγονατίδας
Αθλητικές κακώσεις
Διάστρεμμα
Αιμάτωμα
Οίδημα μετεγχειρητικό ή μετατραυματικό
Λεμφοίδημα
Τενοντοπάθειες άνω και κάτω άκρων
Πόνους μυών και αρθρώσεων
Αστάθειες αρθρώσεων