Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση η οποία προκαλείται από πίεση του μέσου νευρού λόγω υπερτροφίας του εγκάρσιου σύνδεσμου του καρπού.Τα συμπτώματα περιορίζονται σε μόνο αισθητικά (πόνος-αιμωδίες που κατανέμονται στα πρώτα 3 1/2 δάκτυλα του χεριού

ή,σε ποιο προχωρημένες καταστάσεις, μπορεί να είναι μεικτά με συνυπάρχουσα μυική αδυναμία στους μύες του χεριού που νευρώνονται από το μέσο νεύρο.
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μία μικρή περιοχή στην παλαμιαία επιφάνεια. Το κάτω μέρος της δημιουργείται από τα οστά του καρπού, ενώ η κορυφή της πλαισιώνεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού, έναν ισχυρό σύνδεσμο συνδετικού ιστού.
Από το εσωτερικό του καρπιαίου σωλήνα περνάνε οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο, το οποίο ελέγχει την αισθητικότητα των περισσότερων δακτύλων, ενώ παράλληλα νευρώνει κινητά τους μύες γύρω από τη βάση του αντίχειρα. Ισχυροί παράγοντες που προδιαθέτουν για το σύνδρομο είναι τα βαριά χειρωνακτικά επαγγέλματα και αθλήματα όπως τένις, ακόντιο. Τέλος, λόγω υπερχρήσης του μέλους οι άνθρωποι που κάθονται σε αναπηρική καρέκλα είναι συχνό να εμφανίζουν πρόβλημα στον καρπό.

Ένδειξη για χειροουργική επέμβαση υπάρχει όταν έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή και ο ασθενής έχει αδυναμία στο χέρι και έντονα αισθητικά συμπτώματα δηλ. μούδιασματα και σοβαρό πόνο στο χέρι.