Επικονδυλίτιδα

Η τενοντίτδα αγκώνα, γνωστή και ως επικονδυλίτιδα αφορά την φλεγμονή των τενόντων που περιβάλλουν τον αγκώνα υποστηρίζοντας την κίνηση του και είναι μία από τις κυριότερες αιτίες που ευθύνονται για τον πόνο στον αγκώνα κυρίως στις νεαρότερες ηλικίες.

Καθώς η επικονδυλίτιδα αγκώνα είναι ουσιαστικά τενοντίτιδα, αφορά τους τένοντες της περιοχής του αγκώνα και μπορεί να είναι:

Επικονδυλίτιδα μέσου χιτώνα

      Επηρεάζει τον έσω επικόνδυλο στο εσωτερικό του αγκώνα. Είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με τον «αγκώνα του τενίστα. Το πρόσθιο αντιβράχιο περιέχει πολλούς μύες που εμπλέκονται κατά την κάμψη και το τέντωμα του χεριού. Οι τένοντες των μυών αυτών συναντιούνται σε έναν κοινό τένοντα ο οποίος προέρχεται από τον έσω επικόνδυλο του βραχιονίου στην άρθρωση του αγκώνα. Ένας μικρός τραυματισμός ή μία απότομη κίνηση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο σημείο.

Πλευρική Επικονδυλίτιδα

      Επηρεάζει το εξωτερικό μέρος του αγκώνα στον πλευρικό επικόνδυλο. Σε αυτής της μορφής την τενοντίτιδα αγκώνα οι μύες του αντιβραχίου και οι τένοντες παθαίνουν ζημιά από επαναλαμβανόμενη κατάχρηση.
Κάθε δραστηριότητα, που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη χρήση των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου (όπως για παράδειγμα στους τενίστες) μπορεί να προκαλέσει οξεία ή χρόνια τενοντίτιδα του τένοντα στον πλάγιο επικόνδυλο του αγκώνα.

 

Η τενοντίτιδα αγκώνα ή επικονδυλίτιδα αγκώνα εκδηλώνεται συνήθως στους αθλητές αλλά και άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί επαναλαμβανόμενη χρήση των μυών του αντιβραχίου (γραμματείς, ζωγράφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί). Μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους άνδρες, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές γυναίκες που υποφέρουν από πόνο στον αγκώνα.
Αναφορικά με την ηλικία, έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με επικονδυλίτιδα είναι μεταξύ 30-50 ετών, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται για αθλητές του γκολφ ή του τένις (γι’ αυτό άλλωστε η εκάστοτε επικονδυλίτιδα αγκώνα έχει λάβει και την ανάλογη ανεπίσημη ονομασία) Στις περισσότερες περιπτώσεις με επικονδυλίτιδα αγκώνα, τα συμπτώματα της αναπτύσσονται σταδιακά. Συγκεκριμένα ο πόνος στον αγκώνα αρχίζει ήπιος και χειροτερεύει μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών.
Γενικά τα πιο κοινά συμπτώματα για την τενοντίτιδα αγκώνα είναι:

  • Αίσθημα καύσου ή έντονος πόνος εξωτερικό μέρος του αγκώνα
  • Ενόχληση κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων
  • Αίσθημα αδυναμίας στη λαβή του χεριού
  • Μούδιασμα στον αγκώνα